Zaterdag 19 maart 2011: gasttraining Wing Chun Kung Fu

Op zaterdag 19 maart komt Wing Chun Kung Fu trainer Fredy Melger een gasttraining geven van Wing Chun Kung Fu. Wing Chun bestaat zowel uit non-contact als contact.

De reguliere lessen vervallen hierbij en alle leden zijn welkom om deel te nemen. Er zijn geen kosten verbonden.

Programma:
10:00u – 11:00u Regulier les in combinatie met Wing Chun for Kids
11:00u – 12:25u Wing Chun Volwassenen > ook voor Sanda-groep: start 11:00u!
12:25u – 12:30u pauze / afsluiting 1e groep / mensen kunnen desgewenst stoppen
12:30u – 13:30u Wing Chun les vervolgd (onder voorbehoud / sanda spullen mee)

Ontstaan Wing Chun Kung Fu
Wing Chun Kung Fu is een kung fu stijl ontstaan in zuid China en ontwikkeld door een vrouwelijke non Ng Mui (zo wordt verteld). Zij leerde de kung fu aan een meisje Wing Chun genaamd. Wing Chun kung fu staat bekend om de korte stijl van kettingstoten. De laatste decennia’s vooral bekend geworden door Bruce Lee en uiteraard de laatste jaren vele films over Yip Man, de grondlegger van Wing Chun Kung Fu in Hong Kong.

Wat is Wing Chun Kung Fu?
Wing Chun is een ‘close-combat’ vechtstijl waarbij veel gebruik wordt gemaakt van handen en het de bedoeling is om vanuit een zo kort mogelijk afstand, zoveel mogelijk kracht te genereren en zo snel mogelijk de tegenstander uit te schakelen. De stoten worden veelal door het midden naar de tegenstander gegeven, met de achterliggende gedachte dat de weg via het midden de kortste, dus de snelste weg is naar de tegenstander. Traptechnieken zullen in principe niet hoger komen dan de middel van het lichaam. Verder is het voor de Wing Chun beoefenaar belangrijk om zo kort mogelijk op de tegenstander te blijven en altijd naar voren te bewegen om een zo dominant mogelijke positie te behouden ten opzichte van de tegenstander.

Vormen binnen Wing Chun
Wing Chun heeft drie ‘hand’ vormen; een stokvorm; een messenvorm (korte vlindermessen); een “wooden dummy” vorm en diverse drills om technieken eigen te maken zoals het chi-sau (sticky hands/klevende handen) en het lat-sau (een drill waarbij aanval en verdediging wordt getraind). Genoemde drills zijn oefeningen die men met een partner beoefend. In principe voer je deze drills uit met een blinddoek. Hierdoor wordt er een beroep gedaan op je gevoelszintuig wat van belang is bij het beoefenen van Wing Chun.

De gastdocent
Naast Tai Chi beoefent Fredy ook sinds 2001 het Wing Chun. Fredy beoefent deze stijl bij Hennie van den Berg. Hennie van den Berg heeft de fijne kneepjes van het vak geleerd van wijlen Wang Kiu die zelf weer een leerling was van de beroemde grootmeester Yip Man.