Onderhoud uw lichaam

Iedereen wil voldoende bewegen, veel sporten. Hierbij houdt men vaak onvoldoende rekening met slijtage, de belasting door het vele sporten, leeftijd speelt een rol en ook de effecten van een langzittende kantoorbaan. En dan hebben we het niets eens over blessures. Spieren zijn vaak niets eens het probleem, het zijn de gewrichten die vaak niet meer willen. Het resultaat eindigt vaak in rust, niets doen, ontzien en niet meer belasten van de gewrichten met uiteindelijk een neerwaartse spiraal.

Op de markt zijn een aantal voedingsupplementen die worden aangeprezen bij slijtage. Het effect hiervan is niet helemaal duidelijk. Men mag niet ervan uitgaan dat het een wonderpil is die alles fikst.

Wat mensen vaak niet realiseren, is dat door het doen van juiste oefeningen, men de gewrichten als het ware kan trainen, soepel kan houden of soepeler kan maken door ze regelmatig te “smeren”. Ook een motorketting moet na verloop van tijd opnieuw gesmeerd zo worden.

Vaak zijn dit simpele oefeningen die iedereen kan doen. Zonder grote risico’s, zonder al te veel spierbelasting en zelfs zonder warming-up. Hoe makkelijk wil je het hebben?