Nieuwsbrief | September 2010 | 1e jaargang | #9

…is vechtkunst een kunst?

Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Vechtkunst of krijgskunst is een letterlijke vertaling van de woorden Wu Shu (Mandarijns) of Mo Sut (Kantonees). Ik heb een definitie van kunst gevonden: “een subjectieve expressie van een mens die ofwel de verbeelding of gevoelens van de kunstenaar in een scheppende activiteit uit“. We zijn er zeker van dat vechtkunst van oorsprong niet bedoeld was om te scheppen, eerder het tegenovergestelde… dus iemand zo makkelijk en effectief mogelijk te slopen (even plat gezegd).

…expressie of emotie…
Het woord “kunst” in dezen, staat oorspronkelijk dus niet voor het tot uiting brengen van bepaalde expressie of emotie, maar dat is juist vandaag de dag wel het geval. Vooral te zien bij het moderne Wushu, maar ook bij de ‘traditionele’ kung fu vormen, zoals bij ons. Het uitvoeren van een loopvorm zonder expressie is namelijk net als eten van rijst uit een kommetje met 2 tandenstokers, succes! Op de vraag of vechtkunst echt onder de definitie van kunst valt, mag ‘Joost’ bepalen, het boeit misschien ook niet zo. Wel of geen kunstvorm? Je eigen doelstelling behalen, of dat nou conditieverbetering is, ontstressen of echt leren vechten (zelfverdediging), dat kan alleen bereikt worden door te volharden. Trainen draait veel meer om zelfdiscipline, inzet en volharding, dat is pas echt de kunst!

…leren vechten…
Om nog even terug te komen op het gedeelte van echt leren vechten of zelfverdediging, want hierover zijn bovendien ook wat misverstanden. Om echt te leren vechten, zul je dit ook moeten beoefenen (ren nu niet direct de straat op om iemand een pak slaag te geven, maar met beoefenen wordt bedoeld: in de zaal vechttechnieken op/met elkaar toepassen en waar je een gevecht op spelende wijze nabootst – en dan liefst zo vaak mogelijk). Nu zullen we nooit mensen stimuleren om echt te gaan vechten, integendeel juist, want wij zijn een vredelievende organisatie, waarbij gezondheidontwikkeling van lichaam en geest centraal staan. 🙂

…een groot verschil is…
Wat we hiermee wel willen zeggen: er is een groot verschil tussen “puur techniek beoefenen“, zoals het lopen van de vechtvormen en “praktische uitvoering” het daadwerkelijk uitdelen van een stoot of trap met impact (dus echt raken). Ik geloof dat de mensen die Shaolin Boxing doen, dit kunnen bevestigen. Iemand die alles afweet van een auto, maar zelf nog nooit auto heeft gereden, zal zich niet lang zonder brokken kunnen redden in het verkeer.

…knap staaltje van…
Een recent voorbeeld van een incident, komt van iemand die bij ons Shaolin Boxing volgt (we houden het anoniem 😉 ) en werd overvallen door iemand die zijn scooter afhandig wilde maken. Hij heeft zich toen op toepasselijke wijze kunnen verweren van de overvaller, herkende daarbij wat we tijdens onze trainingen oefenen, zoals het ontwijken van stoten en opvangen van trappen. Uiteindelijk wist hij deze overvaller klem te zetten en er vanaf te komen zonder al te grote kleerscheuren. Dat was dus een knap staaltje van ‘auto rijden’ en in dit kader kun je daarmee wel stellen dat ‘echt vechten een kunst is’.

…huishoudelijke medelingen.
Hieronder nog een aantal huishoudelijke mededelingen.

Herfstvakantie
Voor alle disciplines geldt: van 25 t/m 30 Oktober is er geen training in verband met de herfstvakantie (zie agenda). Houd dit aub zelf in de gaten.

Overname lessen
In oktober zullen de lessen voor Shaolin Kids en Shaolin Boxing worden overgenomen door instructeur Remco Falkenburg. Voor diegene die Remco niet kennen, hij is de trainingspartner van Chewing, en ook al ruim 10 jaar bezig met lesgeven in Shaolin Martial Arts.

Kung Fu demo
Video van kung fu demo 19 september 2010 op het MaasSport evenement in Den Bosch staat online (grotere weergave te vinden onder Media). Bedankt voor de inzet van de participanten en steun & aanmoedigingen van de aanwezigen.

Foto’s
Onze fotogallerij is onlangs ge-update met recente foto’s: Foto gallerij

Facebook fanpage
We hebben sindskort een Facebook fanpage, een leuke ‘nice to have’. Word nu member!

Mochten er vragen, opmerkingen of suggesties zijn, laat het ons weten via info@shaolinmartialarts.nl

Met sportieve groeten & Boeddha bless you!