Nieuwsbrief | Oktober 2010 | 1e jaargang | #10

“Meester… ik wil mijn leven wijden aan kung fu en voor de rest van mijn leven in China blijven…”

Terwijl ik deze nieuwsbrief schrijf vanuit mijn luie strandstoel op het bounty eiland Tioman aan de oostkust in Maleisië, moet ik denken aan de aanvragen die we vaak krijgen van de ambitieuze jongeren (vaak hebben zij nog niet eens ervaring in martial arts). Zij willen niets anders dan hun spullen pakken en het liefst de rest van hun leven verdwijnen in een kung fu klooster verstopt tussen de bossen en bergen in het grote landschap van China.

..de beste indrukken..
Trainen in China is een onbeschrijflijke ervaring, de veelal betoverende omgevingen, de specifieke geuren, het Chinese voedsel (is beslist niet zoals bij ´de chinees om hoek´), de ongemakken (openbare hurk wc´s, douches, klimaat), de gebruiken (rochelen, soms nogal onhygiënisch en vaak ongemanierd) en zeker de, niet te onderschatte, keiharde en zware trainingen. Trainen ok, maar om er de rest van je leven te vertoeven… vaak kom je dan van een koude kermis thuis. Ondanks alles krijg je daarvoor wel de beste indrukken, ontmoet je nieuwe vrienden en heb je misschien wel de beste tijd en ervaring van je leven. Lees verder als jij ook deze ervaringen in China wilt opdoen.

Coen en Michael in China
In de afgelopen maand september zijn twee van onze gevorderde studenten Coen Blazer en Michael de Regt gedurende 2 weken naar de Shaolin Tempel in China geweest om te trainen, hieronder lees je hun verhaal. Voor Michael was het de 1e keer en voor Coen was het zijn 2e reis naar China.

Beschrijf eens hoe je de reis hebt ervaren.

Het is een droom die uit kwam voor mij…

Michael: “China was een prachtige ervaring voor mij. Ik roep al mijn hele leven dat ik naar China toe wil om te trainen en om de plekken te zien waar de echte kung fu films zijn gemaakt. Al deze heilige plekken heb ik ook allemaal gezien en daar ben ik echt blij mee. Het is een droom die uit kwam voor mij.

…anders dan de eerste keer.

Coen: “Mijn indruk deze keer was anders dan de eerste keer. Je bent toch al een beetje bekend met de stad/klimaat/etc. En dat je als filmster behandeld wordt (laowai, laowai). En natuurlijk de lange reis zelf, hoewel die net even iets langer leek omdat we op de heenreis geen zitplaatsen in de trein hadden!

Hoe was de kung fu school?

Mooi om te zien dat zelfs de allerkleinsten al zo gedisciplineerd waren.

Coen: “De school was wel heel anders dan de vorige school. Om te beginnen een stuk groter (+ 40 leerlingen). Daarnaast meer divers qua leeftijden; de jongens op de vorige school waren allemaal 18-20. Op deze school varieerden de leeftijden van ongeveer 7 tot 25. Mooi om te zien dat zelfs de allerkleinsten al zo gedisciplineerd waren.

Michael: “De trainingen waren heel bijzonder, omdat het daar met heel veel discipline en kracht werd uitgevoerd in vergelijking met thuis.

Coen: “De stijl was ook weer net even anders. Ik noem het maar een mix van “onze” stijl en die van de vorige school: Standen en armbewegingen zijn kort, maar alles wordt wel snel/vloeiend uitgevoerd.

Hoe zag jullie dagprogramma eruit?

Kapot dat we dagelijks waren!

s’Ochtends ging de wekker om 5:00. Om 5:30 moesten we gaan hardlopen naar Tamo Tom, om weer rond 7:00 terug te zijn bij de school. Ontbijt was rond 7:30.
De 1e Kung Fu training was van 8:30 tot 11uur, vervolgens om 11:30 weer eten en de middagpauze. In die pauze ging iedereen slapen maar wij gingen de omgeving verkennen.
De 2e training was van 15:30 tot 18:00 en daarna waren we ook echt op. Avondeten om 18:30 en na het eten verdwenen wij ook gelijk in bed. Kapot dat we dagelijks waren!

Na het avondeten trainden de ´Chinezen´ weer verder tot ongeveer 21:00, maar wij kregen zo laat nooit les.”

Wat deden jullie naast trainen, eten en slapen?

…een middagpauze van 3 uur.

Michael: “Gelukkig hadden we dagelijks een middagpauze van 3 uur. In die tussen tijd konden we veel zien van Shaolin Si (Shaolin Tempel). Wat een prachtige omgeving zeg. Wat ik vooral mooi vind van Shaolin Si is dat in de hele omgeving muziek te horen is die met de omgeving te maken hebben. Waar je ook bent in de omgeving, je hoort de muziek door de wind mee.
We konden alleen helaas Shaolin Si niet uit want dan zouden we er niet meer in komen. om er weer in te komen hadden we de toegangs pas van de sifu nodig. die hadden we niet.

…twee daagjes in Beijing…

Coen: “Onze twee daagjes in Beijing waren niet zo heel spectaculair. Het regende constant en we hebben vooral een beetje door de stad gezworven. Leuk detail is wel dat de eigenaar van het hotel waar we zaten (zelfde hotel als vorige keer) onze groep nog kon herinneren van twee jaar terug. Zijn vrouw had zelfs nog filmpjes van mij en Celal van toen we in de lobby xiao hong quan hadden gelopen.

Hij kan maar een heeeel klein beetje Engels maar we hebben het overleefd.

Michael: “Coen en ik zijn ook twee keer in DengFeng geweest om te shoppen. Wel samen met onze grote Chinese vriend Meng. Hij kan maar een heeeel klein beetje Engels maar we hebben het overleefd. we zijn ook de grote berg ShanghuanZhai overgestoken helemaal naar DengFeng met 3 andere Chinezen”.

Wat vonden jullie leuke / minder leuke momenten?

…twee weken meer dan zat

Michael: “Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik twee weken meer dan zat vond en omdat we maar twee weken zijn geweest, heb ik ook een reden om gauw terug te gaan. De goede momenten waren de uitstapjes. Omdat we natuurlijk gasten waren en filmsterren! Lol, mochten we veel zien van China wat Coen en ik wilde zien.

Het eten vond ik dit keer wel minder…

Coen: “Het eten vond ik deze keer wel wat minder: Bij de vorige school at men vegetarisch, maar zeer gevarieerd. Dwz. verschillende groenten, soms tofu, dan weer vegetarische “bapao”, etc. Bij deze school was het toch vaak iets eenzijdiger. Ook wist de engels-sprekende chinees die in de laatste week mee kwam trainen (“Bob”) te vertellen dat men dierlijke olie gebruikte om in te koken. Dit in tegenstelling tot de andere school, waar de groente in het eigen vocht werd gekookt.

…prachtige meester kung fu gezien

Michael: “Ik ben s’avonds laat wel eens aanwezig geweest (bij de avondtraining) om te kijken. Dat is echt heel mooi en leerzaam om te zien. ik heb echt prachtige meester kung fu gezien.

…onze eigen westerse wc

Coen: “En met zoveel leerlingen was ik blij dat we dit keer onze eigen kamer (met eigen, westerse wc!) hadden. In het hotel zaten vooral veel andere buitenlanders, vooral Russen en Fransen. Sommigen zaten daar al een maand of twee, soms voor de 4e of 5e keer.

Waar hebben jullie het meest van geleerd?

…dag in en dag uit Xiao Hong Quan

Michael: “Coen en ik moesten dag in en dag uit Xiao Hong Quan lopen. Dat komt na twee weken achter elkaar echt je neus uit hoor, maar goed we krijgen de vorm geleerd van echte meesters dus we mogen niet klagen.

…dat je er elke dag mee bezig bent

Coen: “We hebben maar een keer les van de shifu zelf gekregen over de applicaties van Xiao Hong Quan, maar in de lessen daarna ging die vorm ineens een stuk beter/natuurlijker, omdat je weet waar de bewegingen voor staan. Wat natuurlijk ook meewerkt is dat je er elke dag mee bezig bent; ik merk bij mij zelf bijvoorbeeld dat het basis ronddraaien van stok en zwaard veel soepeler is geworden.

Noot: In vroegere tijden was het normaal om een lange tijd alleen maar met een bepaalde basis bezig te zijn, bijvoorbeeld een jaar lang alleen Ma Bu en Gung Bu.

Wat willen jullie tot slot nog kwijt?

Michael: “De ervaring die ik heb gekregen moet je meemaken. het is echt prachtig en ik wil het liefst volgende jaar graag weer terug naar die zelfde school.

Coen: “Zeker de moeite waard om nog een keer terug te gaan. En ondertussen bijhouden wat we hebben geleerd!

Wij bedanken Coen en Michael voor hun interessante verhaal.

Georganiseerde trainingkamp naar China in 2012
Wie de ambitie heeft om geduren de een aantal weken in China te trainen, kan zich alvast bij ons aanmelden via info2@shaolinmartialarts.nl om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen hierover. Het plan is om in 2012 een trainingskamp naar China te organiseren (gedurende 5 weken). Uiteraard hoe meer kung fu basis je kent en oefent, des te beter zal je dit van pas komen.