In het verleden behaalde resultaten, bieden garantie voor succes.

Doorzettingsvermogen, Discipline en Doelstelling, de zogenaamde 3 D’s. Ze zijn nodig om als sporter in het algemeen te kunnen slagen, maar voor een ‘Martial Artist’ een absolute must als onderdeel van zijn/haar dagelijks leven.

De een traint om beter te worden in kung fu (lees ook: tai chi, sanda of tricks), de ander om een gezond leven op te bouwen en beter in zijn vel te voelen. Sommige trainen voor balans en rust in hun leven, en een aantal trainen omdat ze het gewoon een leuke sport vinden.

Ieder heeft zo haar eigen specifieke reden. En hoe verschillend deze soms ook lijkt, er is een belangrijke overeenkomst dat nodig is om het gewenste resultaat te bereiken. Iemand die pas start met kung fu, omdat die het “gewoon leuk” vindt, zal zich daarin beter moeten bekwamen, zodat deze persoon het nog leuker zal vinden (er ontstaat een positief domino effect). Hoe beter je wordt, des te leuker zal je het gaan vinden, zo leert de ervaring.

Een valkuil voor velen is tijd, te snel opgeven omdat er geen vooruitgang wordt geboekt. Ineens is het een saaie sport, en niets is meer wat het eerst leek toen je nog zo enthousiast aan de trainingen begon. Doorzettingsvermogen: iets wat iedere “warrior” in zijn bagage moet hebben. Het maakt dus niet uit om een pauze in te lassen, om daarna weer de draad op te pakken.

Een afgeleide hiervan is discipline en gaat nog even iets verder. Stel het is donderdagavond en je favoriete programma komt op tv, je voelt je toch al een beetje moe en het lijkt je veel lekkerder om languit op de bank te gaan hangen met een lekkere zak chips op je schoot. Herkenbaar? Discipline is de kunst is om altijd te gaan trainen (wanneer mogelijk), ook al heeft men helemaal geen zin, dan er toch op de training te verschijnen.

Uiteindelijk na veel onafgebroken trainingen zul je steeds beter worden in je sport, je zult je beter voelen of zelfs helemaal ‘Zen’ voelen. Om deze status te bereiken of deze ‘State of Mind’ vast te houden, is het cruciaal om een vooruitstrevend en realistische doelstelling te stellen.

Indien je je houdt aan deze 3 D’s, dan waarborg jij je eigen succesverhaal. Om een martial arts onder de knie te krijgen, zul jij jezelf voldoende tijd moeten gunnen en regelmatig te gaan trainen. Niet te stoppen totdat je je doel hebt bereikt, om daarna je doel een stukje hoger bij te stellen. Maak de doelstelling niet te ambitieus, maar wel haalbaar voor het tijdbestek.