Less is more

“Less is more”

Geduld, bescheidenheid, tevredenheid, het is allemaal positieve voeding voor lichaam en geest. Het zal je als persoon sterker maken, maar zal je ook sieren binnen het leven en je uiteindelijk een tevreden mens maken. En een tevreden mens, is al snel een gelukkig mens.

Hoe vreemd dit in ons ‘Westen’ ook mag klinken, in veel Aziatische landen gelooft men in dit principe.

Hoe vertaalt zich dit binnen kung fu en tai chi? Als het gaat om het beoefenen en perfectioneren van je skills en bewegingen, om zodoende de voordelen (als lenigheid, conditie, kracht of zelfs geluk) te behalen en vast te houden, is daar de nodige geduld en overgave voor vereist.

De letterlijke vertaling van “kung fu” houdt meer in dan dan alleen de betekenis van “Skills” (vaardigheid).  Als de Chinezen vroeger vol lof waren over iemand’s uitstekende kundigheid, werd gezegd: “goede kung fu” en men wist dat als een zeer groot compliment beschouwd mocht worden als resultaat van hard werken, inzet, geduld en veel discipline.

Je mag best stellen dat het verbeteren van je kunde door de benodigde investeringen (in tijd, bloed, zweet & tranen) te doen om technieken en bewegingen je eigen te maken, “te perfectioneren”, eigenlijk al een kunst opzich is. En is toepasbaar in ons dagelijks leven.

In heel veel andere woorden: oefenen, repeteren en herhalen van enkele basistechnieken en de rust hiervoor te handhaven. Focus te houden zonder in verveling te hoeven treden, omdat je hersenen het saai beginnen te vinden, is iets wat men tegenwoordig steeds moeilijker vindt.

Vandaag de dag wil iedereen meer en meer, men is sneller ongeduldig en ontevreden.

In oude tijden mocht men al blij zijn als je van “Master Shifu” een nieuwe beweging kreeg na het 1e jaar alleen “ji ben gong” (basis) trainen. Vaak kregen beginners eerst alleen losse technieken te leren, zodat hun basis echt een stevig fundament werd. Het ging hierbij ook om de mentale training en als men daarvoor geslaagd was daarna pas de vechtbewegingen.

De wijze Chinese meester Lao-Tse  zei ooit: “Genoeg hebben is geluk. Meer dan genoeg, is schadelijk”