Nieuwsbrief | Juni 2011 | 2e jaargang | #18

Te oud voor martial arts

Regelmatig krijgen we de vraag of men te oud is om te starten met martial arts. Het antwoord op de vraag is eenvoudig, maar is afhankelijk persoonlijke doelstellingen en in welk context je deze vraag stelt.

Allereerst ben je nooit te oud om te werken aan je gezondheid. Niet voor niets telt China het grootste aantal oudere martial arts beoefenaars, opa’s & oma’s zijn er dagelijks te vinden in de parken. De martial arts die het mogelijk maakt is natuurlijk Tai Chi Chuan. De filosofie erachter en daarmee de uitvoering, maken het mogelijk deze vechtkunst zelfs op oudere leeftijd te beoefenen (alhoewel van vechten geen sprake meer is).

Houdbaarheidsdatum van Martial Arts

Uiteraard zit er aan bepaalde martial arts wel een houdbaarheidsdatum, afhankelijk van je doel. Iemand zonder (veel) vecht-ervaring, die op latere leeftijd, bijvoorbeeld als 45-jarige nog in de ring wilt om full contact partij te draaien, lijkt me niet gezond (tenzij je George Foreman heet). Maar iemand van middelbare leeftijd kan, zeker als recreant, intensief en sportief blijven trainen met een contact sport. De semi/full-contact sporten zijn net als andere martial arts goed voor lichaam en geest, maar contact-sporten vergen een tikkeltje extra inspanning, scherpte en alertheid omdat intensiteit en (potentieel) risico hoger is. Dit zijn overigens echt goede cardio sporten om hart en conditie te trainen.

Te oud om te bewegen

De moderne Chinese martial arts voor stijl (Wushu), richt zich vooral op lopen van vormen. Deze vormen zijn eigenlijk alleen maar gebaseerd op het afwerken van een ‘bewegingsroutine’, en sinds wanneer is het slecht om op latere leeftijd aan beweging te doen? Deze bewegingsroutines zijn er in alle vormen, maten en verschillen in moeilijkheidsgraad (bijvoorbeeld met veel extreem lage standen, sprongen en acrobatiek – en dus minder geschikt voor een “ouder lichaam”). Dit zijn juist valkuilen voor onze gezondheid, namelijk door veelvuldig verkeerd te trainen, foutieve standen en geforceerde uitvoering leiden al snel tot blessures, vooral kniegewrichten zijn dan de dupe. Des te belangrijker om hierop te letten.

Shaolin kung fu op maat

Gelukkig zijn de vormen binnen Shaolin Kung Fu traditioneel, en bevatten deze nauwelijks acrobatiek of moeilijke sprongen, en daarmee goed toegankelijk voor alle leeftijden. Kenmerken van Shaolin vuistvormen zijn correcte standen en gecontroleerde krachtige uitvoering van de bewegingen. Bij de Shaolin Kung Fu vuistvormen dienen de standen en uitvoering van de bewegingen zich aan jouw lichaam (en kunnen) aan te passen en niet andersom. Ieder lichaam is immers anders.

De echte vraag achter de vraag
Vanuit gezondheidsoogpunt is leeftijd dus geen excuus, voor elke leeftijdsgroep is er wel wat wils. De echte reden achter deze vraag, is vaker te zoeken op het gebied van een mentale drempel waar men overheen moet en houden zij eigenlijk zichzelf voor de gek: “Ben ik niet te oud, want ik kan toch niets meer leren?”. “Nee, natuurlijk niet!”

Om iets te leren, zul je daar in moeten investeren, het is “slechts” een kwestie van tijd en disicipline. Inderdaad, na 5 jaar, thuiszitten en je af te vragen of je niet te oud bent om te beginnen, zal deze tijd verloren zijn. Maar na 5 jaar, bijv. Tai Chi Chuan gevolgd te hebben, mag je deze jaren aan ervaring, plezier en kennis toevoegen aan je curriculum vitae.