Nieuwsbrief | Januari 2011 | 2e jaargang | #13

Hoe voorkom ik blessures en word ik beter?

De meesten hebben wel eens last gehad van blessures en een enkeling heeft het geluk blessurevrij te blijven. Vooral intensieve sporters onder ons die sneller, beter en (conditioneel) sterker willen worden, lopen nou eenmaal meer risico. En worden bepaalde eisen aan ons lichaam gesteld, met name op onze benen, knieën en enkels.

Intensiteit en overbelasting
Hoe groter de intensiteit, des te groter is de kans om een blessure op te lopen. Dus hoe zwaarder, langer of sneller de oefening (of combinatie), des te groter wordt er een beroep gedaan op je spieren, pezen, gewrichten.

Overbelasting ontstaat door een beschadiging aan weefsel (bijvoorbeeld je bovenbeenspieren), bijvoorbeeld door Te veel en Te Lang kikkersprongen te maken, meer dan je spieren uiteindelijk aankunnen.

Voorkomen van blessures
Om overbelasting van je spieren (of ander weefsel, zoals onze knie-banden, gewrichten) en daarmee blessures te voorkomen, hebben we een aantal tips:

1. Wees op tijd voor de training! Met andere woorden, voor de te-laat-komers onder ons, we beginnen altijd met een goede warming-up. Onderdeel hiervan is losmaken, rekken en stretchen (denk aan het stretchen aan ademhaling en gecontroleerde bewegingen – te wild en hard stretchen kan ook een blessure-leed veroorzaken). Ben je te laat, zorg dan dat je warm bent, voordat we de basisoefeningen gaan doen.

2. Verdeel je krachten tijdens de training. Zorg dus zelf voor een geleidelijke opbouw van je intensiteit. Niet te gespannen of direct op full-power en full-speed je acties doen. Toverwoord is dus opbouwen! Met name na een blessure of ziekte.

3. Let op een correcte uitvoering van de standen. De vele standen bij kung fu hebben baat bij versterking van je beenspieren, mits standen goed worden uitgevoerd. Een verkeerde stand kan namelijk een tegengesteld effect hebben en de knie-gewrichten, banden overbelasten. Zorg er dus bij de standen voor dat je knie dezelfde richting op wijst als je voet, waarbij je knie niet voorbij je tenen komt. Sterkere spieren zorgen uiteindelijk ook voor preventie van blessures.

4. Correcte uitvoering van bewegingen en techniek. Een verdraaiing van de knie dient vermeden te worden, draai dus bij standenwisseling op de ballen van je voet als je bovenlichaam meedraait, bijvoorbeeld bij de oefening van paardenstand naar boogstand (ma bu biàn gong bu) en zet je voet niet compleet vast bij draai-bewegingen. Vermijd ongecontroleerde draai-bewegingen van je knieën. Een goede uitvoering kan dus blessure-leed voorkomen en maakt je tenslotte ook beter, zoals bijvoorbeeld bij Shaolin Boxing correct trappen op te vangen en stoten te ontwijken.

5. Indien nodig, maak goed gebruik van je beschermingsmateriaal. Bij Shaolin Boxing zijn toque (kruisbescherming) en bit (tandenprotectie) onmisbaar. Scheenbeschermers en bokshandschoenen zijn nodig om jezelf en je sparringpartner te beschermen. Tenslotte gebruik altijd je bandage om je knokkels en vingergewrichten te beschermen.

6. Sporters die zwaarder zijn, hebben ook een grotere kans op blessures. Afvallen helpt hierbij dus om overbelasting te voorkomen. Verantwoord afvallen is een combinatie van gezonde voeding en voldoende beweging (calorie-verbruik). Door regelmatig te sporten houd je je stofwisseling hoog en verbrand je ook sneller calorieën.

7. Rust doet vaak wonderen. Als je een blessure hebt, maar ook na een training… gun jezelf voldoende tijd om te herstellen. Voorkom overtrainen en indien blessures langer dan een week aanhouden, laat er dan een specialist naar kijken.

Uitslagen prijsvraag
Wij bedanken alle deelnemers voor het inzenden van de antwoorden. Hieronder maken we de winnaars bekend. Jullie ontvangen spoedig je prijs.

Shaolin Kung Fu Uniform: Pascal Loupias
“Het Chinese Shaolin Martial Arts Centrum is de ideale trainingsplek, want het is goed voor lichaam een geest. Neem een proefles en voel zelf hoe het is geweest!”

Hooded Zip: Jorco Ulijn
“Het Chinese Shaolin Martial Arts Centrum is de ideale trainingsplek, want… er is veel kennis van meerdere disciplines, toch is men open en staan begrip en vriendelijkheid garant!”

Sporttas met schoollogo: Marc Horvers
“Het Chinese Shaolin Material Arts centrum is de ideale trainingsplek want: “Hier werken de beste trainers van het land en aan Kungfu heb ik mijn hart verpand”.

Wushucup 2011 Ga je voor Winst of Verlies? Overwin in ieder geval je eigen verlies.
Op zaterdag 29 januari en zondag 30 januari organiseert Minh-Zone Entertainment voor de 2e keer het stijlevenement Wushucup en zal ditmaal plaatsvinden in Sporthal De Opgang te Hoorn. Het 2-daags durende evenement houdt stijlwedstrijden (Tao Lu) voor traditionele kung fu stijlen en de moderne Wushu variant. Als afsluiting van het evenement zullen er demo’s gegeven worden en een aantal Wushu Seminars. Het Chinese Shaolin Martial Arts Centrum zal dit jaar wederom met een kleine delegatie richting het Noorden afreizen.
Succes!

Gasttraining door Shaolin kung fu meester
Op zaterdag 5 februari zullen we Shaolin kung fu meester Zhao Fei te gast hebben die gedurende de ochtend de training komt verzorgen.

Deze kung fu meester komt het eerste uur (10u-11u) de les verzorgen voor onze Shaolin Kids.
Daarna wordt de volwassenengroep (11u-12u) aangepakt.

Deze gasttraining wordt vanuit de school onze leden aangeboden en is uiteraard geheel kosteloos.

3 februari 2011 Chinees Nieuwjaar: Jaar van het Konijn
Op donderdag 3 februari start het jaar van het Konijn. Het konijn lief en populair, heeft veel artistiek gevoel en een goede smaak. Maar het konijn is ook pessimistisch, conservatief en onzeker. Mensen die in een jaar van het konijn zijn geboren, zijn kalm en vol compassie. Het zijn heel goede partners in een relatie en uitstekende, subtiele onderhandelaars. In grote steden van het land wordt dit gevierd.

Kijk hier voor de nieuwjaarsvieringen in:
Amsterdam
Den Haag (mogelijk geannuleerd)
Rotterdam
Utrecht (website werkt niet meer)