Kung Food Moments

Met de feestdagen voor de deur en de bijhorende diners, zullen bij een klein aantal van ons alweer de zorgen opkomen voor de extra kilo-tjes.

Uiteraard dat door hard te trainen en veel calorieën te verbranden, de kilo’s er wel weer snel van zullen afvliegen. Helaas is dit maar gedeeltelijk waar, aangezien verantwoord afvallen een combinatie is van voldoende bewegen en gevarieerde gezonde voeding, dus minder vet voedsel, suiker en met mate te genieten van alcohol. Hoewel dit laatste tijdens de feestdagen nogal een uitdaging zal zijn. Nog belangrijker is om net als bij kung fu, gedisciplineerd te zijn in je voeding.

“Afvalregel”
De stelregel om af te vallen is dat het calorieverbruik groter dient te zijn dan de calorieopname. De zogenaamde crashdieeten die de calorie-inname beperken, zijn erg ongezond en veroorzaken een jojo-effect (met alle gevolgen van dien).
Om je eigen energiebehoefte te berekenen, zou je de simpele inschatting kunnen gebruiken. Namelijk je eigen gewicht in kg te vermendigvuldigen met 35kcal voor de mannen en 30kcal voor de vrouwen.

Stel ik weeg 70kg, dan ligt mijn dagelijkse energiebehoefte rond de 2450 kcal. Dit is slechts een indicatie die redelijk in de buurt komt, waarbij echter geen rekening wordt gehouden met je dagelijkse inspanningen. Tijdens onze kung fu trainingen verbrandt je gemiddeld zo’n 700 – 800 kcal per uur (afhankelijk van je inzet 😉 ).

Belang van gezonde voeding
Voedsel is belangrijk voor ons leven, het maakt ons tot wie we zijn. Voeding is bepalend voor onze geestelijke gesteldheid en lichamelijke gezondheid, het een is verbonden met het ander. Tegenwoordig is de verleiding voor verkeerd voedsel erg groot: fastfood, snacks, klant-en-klaar maaltijden.

Dit gezegd, de belangrijkste oorzaak van overgewicht is te veel en verkeerd eten.

Kung Food Moments
Hoe is het dan mogelijk om tijdens de feestdagen op de voeding te letten? Heel simpel, neem voor iedere extra maaltijd en alcoholistisch drankje een kung food moment. Dat wil zeggen, schuif je stoel weg en geniet van je eten in Ma Bu, per 10 minuten goed voor 45kcal verbranding.

Even zonder gekheid, tijdens de feestdagen is het geen zonde om je lekker uit te leven, de feestdagen zijn er immers daarvoor. Bepalend is immers een evenwichtige voeding in combinatie met voldoende beweging op de lange termijn.

Tot ziens op onze trainingen in het nieuwe jaar!

Fijne feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar!

Leave a Comment