Nieuwsbrief | Mei 2011 | 2e jaargang | #17

De ontwikkeling van Wushu

Als liefhebber van Martial Arts zul je ongetwijfeld benieuwd zijn naar hoe de Chinese Krijgskunst zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft.

Laten we eens ons geheugen opfrissen.

Ontstaan Wushu
Tegen de tijd van de oprichting van de Republiek China (1912-1949) stond de ontwikkeling van gevaarlijke krijgskunst op een laag pitje. Daar staat haaks tegenover de ontwikkeling van de demonstratie kung fu (Wushu) als een niet-praktische vorm van martial arts gericht op fysieke conditie en visuele expressie (oa. mooie standen, acrobatische sprongen en heel gevaarlijk kijken). Na de oprichting van de Volksrepubliek China (1949 – heden) werd Wushu als moderne krijgskunst verder ontwikkeld.

Traditioneel vechten
Veel traditionele kung fu scholen zagen dit natuurlijk als een potentiële bedreiging, omdat zij zich als authentiek en traditiegetrouw beschouwen en zich willen onderscheiden van deze moderne vechtkunst. Binnen traditionele scholen, die zich star vastklampten aan de traditionele manier van trainen & “vechten”, bestond (bestaat) een kans dat zij hierdoor, zonder het zelf te weten, stil stonden in ontwikkeling. Om te overleven, zul je indien nodig je moeten kunnen aanpassen aan je omgeving en tijd, anders is de martial arts niet waarvoor die is bedoeld, namelijk overwinnen. Dat is uiteraard een keuze, zolang men zich zichzelf maar recht in de ogen kan aankijken zonder te beweren de gevaarlijkste vechtsport te zijn, terwijl dat in de praktijk helemaal niet zo blijkt te zijn. Het is dan vanzelfsprekend te laat als je daar achter moet komen.

Traditionele kung fu stijlen vallen onder de interne kunsten met (effectieve) vechttechnieken, terwijl de moderne Wushu een sport is met reglementen, hieronder valt dus ook San Da, de praktische semi-contactsport van Wushu. San Da (letterlijk “Free Fight”) benadert een echt gevecht, zonder gevaarlijke technieken die dodelijk kunnen zijn of ernstig letsel kunnen veroorzaken, het blijft immers een wedstrijd(sport).

Shaolin San Da
Het Chinese Shaolin Martial Arts Centrum is een kung fu school van hedendaagse tijd en traditionele kung fu vormen als basis heeft. De school focust zich op interne kunst, dat wil zeggen gezondheid voor lichaam & geest, en niet zozeer op “fighting”. Met de discipline Shaolin San Da (Shaolin Boxing) worden traditionele en moderne elementen verbonden. Shaolin San Da is een moderne vechtkunst, richt zich op fitheid en gebruikt hierbij traditionele technieken uit vuistvorm Xiao Hong Quan, waarbij sportief, hoffelijk en vredelievend met trainingsmaatjes wordt getraind.

Shaolin Boxing combineert de vitale ingrediënten van beide werelden en brengt het samen tot een leuke, conditie-gerichte combatsport voor lichaam & geest.

Om de Shaolin Boxing & San Da beter onder de aandacht te brengen, is de website voor Shaolin Boxing opgericht.

Real Fighting
Voor de fijnproevers onder ons, zullen wij in de toekomst een stap verder gaan. De “die-hards” onder de vechtsporters kunnen dan ook aan hun trekken komen. Onder een andere tak (en andere naam), zullen wij dan real fighting skills aanbieden, waaronder zelfverdediging voor kids, zelfverdediging voor vrouwen en Muay Boran, de moeder van Thai Boksen. De Muay Boran trainingen zullen onder toezicht staan van een van wereld’s beste grootmeester.